Nederlands Vlaams English Andalusieshop.nl heerlijkheden uit Andalusie

Tips Evenementen Feesten Nationale Feestdagen SevillaAlgemeen

Sevilla kent veel feesten, nationale of regionale maar voornamelijk Katholieke feestdagen, grootse evenementen en festivals die bol staan van tradities en folklore. Mensen van over de hele wereld komen hiervan genieten en beleven. Een ware ervaring. Hieronder de drie grootste en bekendste evenementen of festivals die echt een belevenis zijn:


wat doen zien in sevilla evenementen drie koningen

Los Reyes Magos (Driekoningen) in Sevilla

Op 5 en 6 januari van ieder jaar wordt uitgebreid Driekoningen gevierd met lange optochten door de stad. Vanaf de mooie praalwagens wordt (heel veel) snoep en cadeautjes gegooid naar kinderen langs de kant van de weg. Ze vieren dat de drie Koningen uit het Oosten een bezoek brachten aan het pasgeboren kindje Jezus en als cadeaus goud, wierook en mirre gaven. Nu komen de Koningen met cadeaus voor de kinderen die lief zijn geweest. Wie stout is krijgt niet de roe, maar een zakje met zoete houtskool. Bakkers maken voor deze dag een speciale taart, el roscón de reyes, de ring van de koning. Wie de Koning in de taart vindt zal het hele jaar geluk hebben!


Andalusieshop.nl heerlijkheden uit Andalusie

Bekijk ook onze webwinkel: Andalusieshop.nl

Authentieke, ambachtelijk bereide heerlijkheden uit Andalusie direct geleverd aan huis!
Direct van de leverancier, zonder tussenkomst van importeur of groothandel.
Alles voor de voordeligste prijs!

wat doen zien in sevilla evenementen semana santa

Semana Santa (Heilige Week) in Sevilla

In Sevilla wordt in de week voor Pasen met enorme processies de lijdensweg van Jezus herdacht. Er zijn wel 70 processies te bewonderen. Onder begeleiding van een aangrijpend spelende fanfare en soms wel 5.000 mensen (per processie!) worden beelden van Jezus en Maria door de stad gedragen. Veel mensen raken geëmotioneerd bij het zien van de beelden en het horen van de dramatische muziek. De processies beginnen en eindigen allemaal bij de eigen parochie. Het officiële gedeelte gaat door het oude centrum, met als hoogtepunt de Kathedraal. De volledige broederschap met alles er op en eraan gaat door de Kathedraal heen! Sommige processies duren wel 12 uur lang. Dan maar hopen dat het niet gaat regenen want dan gaat de gehele processie niet door. Dat levert een gemeend en diep tranendal op bij de broeders... Lees meer in onze Semana Santa Special.

wat doen zien in sevilla semana santa torrijas

Vergeet ook niet het zoete brood te eten wat alleen verkrijgbaar is tijdens de Semana Santa: Torrijas! Het is een beetje te vergelijken met een dikker wentelteefje maar dan mierzoet en geserveerd met een goede bol vanille ijs. Tijdens deze periode is het vaak te vinden als nagerecht in restaurants maar vaak de hele dag door te verkrijgen. Heerlijk met een goede kop koffie!

Sevilla heeft de bekendste en grootste Semana Santa van Spanje. Dat betekent dat er vele miljoenen mensen deze naar de stad komen om de vele processies te bekijken. Het oude centrum van Sevilla staat ook geheel in het teken van de processies; straten zijn volgebouwd met verhuurde podia, stoelen en tribunes om de processies te bekijken. Ook kunnen straten of attracties gesloten zijn of er gelden afwijkende openeningstijden. Vanzelfsprekend zijn hotels of accomodaties schaars en duurder in deze week. Hou hier dus rekening mee als je naar Sevilla komt.

Lees meer over Semana Santa ❯❯

wat doen zien in sevilla evenementen feria de abril

Feria de Abril (Feest van april) in Sevilla

Sinds 1847 wordt het begin van de lente gevierd met de Feria de Abril (Kermis). Het is begonnen als veemarkt en nu de ultieme feestweek voor Sevillanen met wel vijf tot zes miljoen bezoekers in een week! De vrouwen lopen in mooie traditionele Flamencojurken en de mannen strak in pak inclusief hoed.

Het terrein van de Feria staat vol met typische huisjes, casetas, waarin wordt gedanst, gegeten en gedronken. Ook is er een grote kermis met attracties. De opening is altijd de tweede maandagavond na Pasen. Het is traditie om die avond gefrituurde verse(!) vis (pescaíto frito) te eten. De feestweek wordt op zondag afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. De Feria is tevens de opening van het stierenvechterseizoen (Zie ook: La Maestranza, de arena).

Tijdens deze feestweek komen wel vijf tot zes miljoen mensen naar de Feria. In het oude centrum van Sevilla is daar niet zo veel van te merken behalve dat veel mensen in kledendracht lopen. Dat komt omdat de Feria de Abril op een terrein wordt gehouden aan de rand van het centrum. Wel zijn hotels en andere accomodaties altijd vol geboekt en duurder dan normaal.

wat doen zien in sevilla feria de abril alexander maxima

Nederlands Koninklijk detail: Koning Willem Alexander en Koningin Máxima hebben elkaar ontmoet op deze Feria de Abril in Sevilla in 1999. In 2019 keerden zij terug naar de Feria en vierden zij hun ontmoeting van 20 jaar geleden met hun drie dochters. Wie weet wat jou kan overkomen tijdens je bezoek?

Handig voor jou! Download hier de plattegrond van het Feria de Abril terrein zodat jij niet verdwaalt.

Lees meer over Feria de Abril ❯❯

Ga mee met de Feria de Abril Tour!

Deze happening kan je gewoonweg niet missen wanneer je deze week in Sevilla bent en de stad echt wil beleven! Boek daarom onze Feria de Abril wandeltour.

wat doen zien in sevilla evenementen feestdagen vrije dagen

Nationale Regionale Feestdagen in Sevilla

Spanje kent (veel) landelijke, regionale (provincies) en lokale (stad, dorp of streek) feestdagen of vrije dagen. Lokaal is het vaak afhankelijk van een traditioneel, groots evenement zoals Feria de Abril in Sevilla. Informeer dan ook goed wanneer er feest- en vrije dagen zijn. Je bent niet de eerste die, bijvoorbeeld, een dagtrip maakt naar Córdoba om de indrukwekkende Mezquita te bezoeken en voor een gesloten deur staat. Hieronder een aantal praktische links om je stedentrip of citytrip te plannen:

Junta de Andalucia - Calendario laboral y fiestas locales
Calendario laboral de Sevilla

Día de Puente

Dit zijn de zogenoemde Brugdagen waar je zeker rekening mee moet houden. Wat is een Día de Puente? Stel dat een feestdag op dinsdag of donderdag valt dan is maandag of vrijdag een brugdag. Dit is dus een vrije dag! Maar wanneer een feestdag in het weekend valt, bijvoorbeeld op zondag, dan wordt de zondag op maandag ingehaald. Winkels en supermarkten zijn dan gesloten. In Nederland en België is dit fenomeen totaal onbekend.


Meer over Sevilla: 
facebook instagram youtube whatsapp