Nederlands Vlaams English Andalusieshop.nl heerlijkheden uit Andalusie

Tips Hoogtepunten Bezienswaardigheden Highlights SevillaAlgemeen (Sevilla Top 10)

Het centrum van Sevilla is één grote bezienswaardigheid met prachtige hoogtepunten. Het barst van de Highlights; mooie gebouwen, pleintjes en straatjes met hun eigen geschiedenis. Het is niet voor niets het oudste en grootste, historische centrum van Europa. Zelfs zonder kaart of zonder doel is het heerlijk om gewoon rond te wandelen of te slenteren. Maar wat moet je echt zien of gezien hebben in Sevilla? Een kleine keuze uit onze bezienswaardigheden, hoogtepunten of highlights top 10 (tien):


Bezoek de hoogtepunten van Sevilla gratis!

Boek een van onze onvergetelijke Highlights fietstour of wandel­tour en jij hoort hoe je de belangrijkste beziens­waardig­heden van Sevilla gratis kan bezoeken!

wat te doen in sevilla bezienswaardigheden plaza de espana

Plaza de España

Een schitterend en indrukwekkend plein in het parque María Luisa. Opgeleverd in 1928, na een bouwperiode van bijna 15 jaar en gebouwd voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929.

Het plein is helemaal versiert met 52 alkoven of nisjes, bedekt met kleurrijke, tegelmozaïeken die de provincies van Spanje uitbeelden. Het plein wordt voor de helft omringd door wat lijkt op een enorm kasteel, gebouwd in een halve cirkel in de typische Mudéjarstijl.

Laat eerst het enorme prachtige plein op je inwerken en ga dan lekker een boek zitten lezen of genieten van de zon op een van de keramieken bankjes of huur een bootje en peddel door de gracht rond het plein. A Must Do and See!

€ gratis 1) jan-dec/ma-zo/9:00-22:00 website locatie


Fiets huren in Sevilla?

Wil je fietsen in het uiterst vlakke en prachtige Sevilla? Huur dan een fiets bij Pia Bikes Sevilla. Degelijke en Dagelijks onder­houden fietsen (ook kinder­fietsen), altijd gratis annuleren en unieke pechservice! Al vanaf € 4 per uur of slechts € 10 voor de hele dag! Sevilla kent bijna 300 kilometer aan fietspaden.

wat doen zien in sevilla bezienswaardigheden real alcazar

Real Alcázar

Een ander absoluut hoogtepunt is het Koninklijke paleis het Real Alcázar, de tegenhanger van het Alhambra in Granada. Echter is dit paleis nog daadwerkelijk in gebruik door de Spaanse Koning en volledig authentiek. Dit in tegenstelling tot het Alhambra wat voor een groot gedeelte is gerestaureerd volgens het romantische idee van de restaurateurs.

Slenter in het Alcázar heerlijk door de prachtige, ooit aangelegde tuinen, langs al die eeuwen oude bomen, kleurrijke bloemen, statige beelden, idyllische fonteintjes en hofjes nadat je het indrukwekkende paleis hebt bewonderd. De eerste stenen zijn ooit gelegd door de Visigoten, daarna de Romeinen maar de Moren hebben het vervolgens echt groots en prachtig gemaakt. Na de verovering op de Moren door de Katholieke Koningen, in de 14e eeuw, is het paleis verder uitgebouwd, geheel in Mudéjar stijl. Trek zeker twee uur uit om alles te kunnen zien. A Must Do and See!

€ 13,50 1) okt-mrt/ma-zo/9:30-17:00 apr-sep/ma-zo/9:30-19:00 website locatie


Wist je dat..?

• De toegang in apr-sep/ma/18:00-19:00 en okt-mrt/ma/16:00-17.00 gratis is? (zeer beperkt!)
• Je niet de Koninklijke vertrekken op verdieping 1 moet vergeten (max. 15 pers. per shift en seizoensafhankelijk).
• Je zeker de Baños de Doñas (badkamers van de dames van adel) onder het paleis (via de zijtuin) moet bezoeken.
• Bestel je kaarten een dag van te voren online (website) zodat je niet in de hitte in de lange rij hoeft te staan. De wachttijden bedragen soms wel 4 uur!

wat te doen in sevilla bezienswaardigheden distrito triana

Triana en Santa Cruz

Je bezoek aan Sevilla is niet compleet als je niet even sfeer geproefd hebt in de wijk Triana en de buurt Santa Cruz (in de wijk Casco Antiguo). Door de oude Joodse wijk (Judería) Santa Cruz kun je lekker struinen door de vele, eeuwenoude, smalle en donkere straatjes, die de zon zo veel mogelijk weg houden. Overal vind je hier idyllische pleintjes, prachtige patio's, leuke barretjes en winkeltjes. Vol typische, spannende, lugubere legendes en verhalen waar de Joodse bevolking geliefd, verguisd en vermoord werd door de Katholieke koningen.

De wijk Triana ligt aan de overkant van de rivier Guadalquivir. De rivier die eeuwen heeft gezorgd voor een natuurlijke scheiding van Sevilla. Als oorspronkelijk een zigeunerwijk is Triana de bakermat van de flamenco dansstijl en volgens sommigen zijn hier ook de tapas ontstaan. Daarnaast is Triana beroemd om haar keramiek. Veel oud aardewerk zoals tegels, vazen, kannen, etc. komen uit deze wijk. Een artiesten of artistieke wijk met een eigen geschiedenis en verhaal. Voor heerlijke, traditionele tapas en, met een beetje geluk, live flamencodans en muziek moet je daar zijn.

€ gratis 1) n.v.t. n.v.t. n.v.t.


Sevilla by Night!

Beleef, ontdek en hoor de verhalen, legendes en geheimen van deze stad met een onver­gete­lijke Sevilla by Night wandeltour met een Nederlandse of Vlaamse gids.

wat doen zien in sevilla bezienswaardigheden kathedraal giralda

Kathedraal en haar Giralda

Dat de Katholieken aan het einde van de 13e eeuw de grootste kathedraal van de wereld wilden bouwen voel en zie je als je in en rond de Kathedraal loopt. De kathedraal is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog. Tegenwoordig is Maria de la Sede (de officiële naam die nooit gebruikt wordt), het grootste kerkgebouw van Europa, na de Sint-Pieter in Rome en de St. Paul's Cathedral in Londen, en de grootste gotische kathedraal ter wereld.

De bouw heeft ongeveer 100 jaar geduurd. Eerst was het een moskee wat nog goed te zien is aan de Giralda (toren), de minaret van de moskee. Met je entreekaartje kun je de toren, van 96 m. hoog, beklimmen. Als beloning krijg je een schitterend uitzicht over Sevilla. Binnen bekijk je natuurlijk de graftombe van Christoffel Columbus die in 1492 vanuit Sevilla vertrok voor een nieuwe route naar India en pardoes stuitte op de nieuwe wereld, later Amerika.

€ 12 1) okt-mrt/ma-zo/9:30-17:00 apr-sep/ma-zo/9:30-19:00 website locatie


Wist je dat..?

• De entree inclusief toegang van de schitterende Iglesia del Salvador is?
• Mocht de wachtrij voor de Kathedraal enorm lang zijn? Haal dan je toegangskaartje bij Iglesia del Salvador en loop de rij voorbij (skip the Line).
• De Kathedraal het startpunt is van Via de la Plata, de langste Pelgrimstocht in Spanje naar Santiago de Compostela?

Andere kerken in Sevilla?

Vergeet niet dat het uiterst Katholieke Sevilla, naast de Kathedraal, heel veel schitterende, mooie kerken heeft met eigen parochies en broederschappen die onder andere deelnemen aan de Semana Santa. Hieronder een overzicht van een aantal kerken in het oude centrum die absoluut de moeite waard zijn om te bekijken:

Iglesia del Salvador
Iglesia de Santa Ana
Basílica de la Macarena
Iglesia de Santa Maria la Blanca
Capilla de San José
Iglesia de Santa Cruz


wat doen zien in sevilla bezienswaardigheden metropol parasol

Metropol Parasol en Antiquarium

Dit is even wat anders dan de rest van de historische stad. Uiterst modern, kunstzinnig en futuristisch. Uiteindelijk in 2011 opgeleverd, nadat in 1998(!) was begonnen met de bouw. Het is, volgens de Sevillanen, het grootste houten bouwwerk van de wereld en het lijkt op aan elkaar gegroeide paddenstoelen. Vandaar dat het ook wel 'Las Setas' wordt genoemd. Het Spaanse woord voor paddenstoelen. Met de lift (onderin het souterrain, El Antiquarium) kun je naar boven. Daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Misschien wel mooier dan het uitzicht van de Giralda.

€ 5 1) nov-mrt/ma-zo/9:30-00:00 apr-okt/ma-zo/9:30-00:30 website locatie


Vergeet ook zeker niet de Romeinse en Moorse opgravingen te bekijken in El Antiquarium, onder de Metropol Parasol (souterain), die gevonden werden tijdens de bouw en waardoor dit ook enorme vertraging opliep. Al lopend zie je de eeuwen met restanten van hun toenmalige bewoners voorbij komen. Elk volk en eeuw laat zien dat de natuurlijke omgeving van Sevilla veranderde en andere technieken werden gebruikt.

€ 3 1) di-za/10:00-20:00 zo-feestd./10:00-14:00 website locatie


wat doen zien in sevilla bezienswaardigheden stierenvechtersarena la maestranza

Stierenvechtersarena (La Maestranza)

Real Maestranza, zoals de arena officieel wordt genoemd, is na Ronda de oudste arena van Spanje. Als je nieuwsgierig bent naar een gevecht, breng dan een bezoekje tussen april tot oktober (kaartjes vanaf € 25). Je bent voor of tegen stierenvechten maar het is zeker niet het simpel doden van een stier (El Torro) in de arena. Het is voor de Sevillanen op en top folklore waar heel wat bij komt kijken om het enigszins te (willen) begrijpen. Voor rondleidingen zijn de arena en het bijbehorende museum dagelijks geopend. Een prachtig gebouw met een rijke, traditionele en culturele historie.

€ 10 1) ma-do/9:30-19:30 website locatie


wat doen zien in sevilla bezienswaardiheden park maria luisa

Parque María Luisa

Wil je even uit de drukte van de stad en misschien even zonnebaden of genieten van de botanische tuinen? Ga dan naar parque María Luisa, het mooiste, historische stadspark Van Spanje of misschien wel van Europa.

Uit de zinderende hitte naar heerlijk verkoelende schaduw en vooral rust. Een prachtig en groot park ooit aangelegd door de hertogin María Luisa. Begin twintigste eeuw is het park geschonken aan de stad Sevilla. Een oase van schoonheid en kalmte met prachtige paviljoens (van de deelgenomen landen) van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling uit 1929. Als hoogtepunt natuurlijk de Plaza de España. Hier moet je in elk geval even doorheen wandelen of fietsen om het op je in te laten werken.

€ gratis 1) okt-mei/ma-zo/8:00-22:00 juni-sept/ma-zo/8:00-00:00 website locatie


Heerlijke Tapas Picknick in het park?

Een pickmand rijk gevuld met heerlijke tapas (ook vegetarisch) die je lekker op peuzelt op een van de vele, idyllische en schaduwrijke plekjes in het park María Luisa. Kijk voor meer informatie op Tapas Picknick Sevilla.

wat doen zien in sevilla bezienswaardigheden casa de pilatos

Casa de Pilatos

Ben je geraakt door de Mudéjar stijl waar Sevilla zo bekend om staat? Breng dan zeker ook een bezoek aan Casa de Pilatos. Een overdadig maar authentiek, aristocratisch paleis. Nog steeds gedeeltelijk bewoond door nazaten van de oorspronkelijke adel. In dit paleis kun je de rijke kunststijlen Gotisch, Mudéjar, Renaissance en Romaanse terug vinden. Dit weelderige paleis is een typisch voorbeeld voor de overdadig, uitgeruste residenties van de adellijke families tijdens de Gouden Eeuwen van Sevilla.

€ 10 tot 15 1) nov-mrt/ma-zo/09:00-18:00 apr-okt/09:00-19:00 website locatie


wat doen zien in sevilla bezienswaardigheden palacio de lebrija

Palacio de Lebrija

Het paleis van Lebrija uit de 16e eeuw is vernoemd naar Doña Rule Manjon Mergelina, Gravin van Lebrija, die in dit paleis heeft gewoond. Zij heeft het paleis tot leven gebracht tot wat je vandaag kunt aanschouwen. Het is zelfs een van de mooiste en verborgen paleizen van Sevilla midden in het oude centrum (Casco Antigo). Je vindt hier mozaïeken en kamers vol archeologische schatten zoals vazen, zuilen en standbeelden. De muren en plafonds van dit paleis zijn prachtig versierd met decoratieve elementen zoals Moorse bogen en ornamenten.

Het paleis bestaat uit een winter woning (de bovenste verdieping) en een zomer woning (de begane grond). De mozaïeken in dit paleis zijn uit Itálica, bij de plaats Santiponce, gehaald en hier verwerkt.

€ 12 1) ma-zo/10:00-15:00 website locatie


wat doen zien in sevilla bezienswaardigheden hospital de los venerables

Hospital de los Venerables

Hospital de los Venerables, van oorsprong opgericht in 1675 als rust- en ziekenhuis voor priesters. Het gebouw ligt, ietwat verborgen, in de wijk Santa Cruz, rondom een patio met een fontein en bogen. Dit pand is een van de mooiste voorbeelden van 17de eeuwse Sevillaanse barok. Het gebouw werd ontworpen door Leonardo de Figueroa, een belangrijke Sevillaanse architect uit de Spaanse barok. Bekijk ook de kleine kerk. Bijzonder zijn de opvallende fresco's van Valdés Leal en zijn zoon Lucas Leal. Twee belangrijke werken zijn 'Het Laatste Avondmaal' van zoon Valdés en 'De verheerlijking van de H. Ferdinand' door Valdés senior. De prachtige muurschilderingen zijn ook gemaakt door de zoon Lucas Leal.

€ 10 1) ma-za/10:00-19:30 zo/10:00-15:00 website locatie


wat doen zien in sevilla bezienswaardigheden guadalquivir

Río Guadalquivir

De río Guadalquivir (afkomstig van de Moorse naam Al-Wadi Al-Kibir) betekent grote rivier en heeft de stad Sevilla legendarisch gemaakt. Columbus vertrok in 1492 uit Sevilla via deze rivier naar de nieuwe wereld. Daarna werd Sevilla de handelsstad voor de schepen uit (Zuid) Amerika. De rivier is de grootste rivier van Spanje en bijna 700 km lang. Zij ontspringt in Sierra del Cazorla en verbindt Sevilla met de Atlantische Oceaan. Binnenlandse scheepvaart kent Spanje nauwelijks maar plezierboten kunnen deze rivier bevaren tot aan de stad Córdoba. Grote zeeschepen en cruiseschepen enkel tot Sevilla.

Veel Sevillanen gebruiken de oevers van de Guadalquivir als een heerlijke plek om te zonnebaden of om te relaxen. Het beste uitgangspunt hiervoor is de Puente de Isabel II, de oudste en beroemdste brug die door Eiffel is ontworpen (bouwperiode 1845-1852). Loop je vanaf hier met de rivier mee naar het noorden dan vindt je oevers met gras waar je heerlijk kunt liggen. Naar het zuiden zijn de oevers voorzien van diverse leuke barretjes.

€ gratis 1) website


Zin in een Romantische Boottocht?

Heerlijk kabbelen over het kalme water van de Guadalquivir met onze elektrisch aangedreven boot. Een prachtige, rustgevende tocht van een uur met maximaal 11 personen. Lees verder...

Suppen Paddle Peddelsurfen Guadalquivir

Voor zowel beginners als gevorderden. Suppen of Paddle Surf op een onzinkbare surfboard in Sevilla is actief bezig zijn, verkoelend en zeker ontspannend. Lees verder...

wat doen zien in sevilla informatie cultuur geschiedenis

Prachtige musea in Sevilla!

Vergeet natuurlijk niet de beste en prachtige musea. Misschien niet voor iedereen weggelegd maar Sevilla heeft, als stad met een eeuwenoude historie, een groot aanbod in overzichtelijke en diverse musea. Absoluut de moeite waard en vele zijn gratis toegankelijk. Hieronder de meest bekende en bezochte musea (in willekeurige volgorde):

Museo Arqueológico: Archeologisch museum met de geschiedenis van de vergane Sevillaanse rijkdom. Met voorwerpen uit de prehistorie, als de middeleeuwen tot de moderne tijd2).
Museo de Bellas Artes: Museum voor de schone kunsten met een indrukwekkende collectie aan kunstwerken en schilderijen van grote Spaanse meesters. Volgens velen een van de belangrijkste musea van Spanje2).
Museo de Artes y Costumbres Populares: Museum voor volkskunde, volkskunsten, gewoonten en tradities van Andalusië2).
Museo del Baile Flamenco: Museum met de geschiedenis van de Flamenco dansstijl en -muziek.
Museo Militario: Militair museum met stukken en relikwieën uit de voormalige wapen- en kruitfabriek in Sevilla.
Museo Marítimo (Torro de Oro): Maritiem museum over de geschiedenis van de scheepvaart en oorlogsvloten van Spanje en Sevilla (€ 3 maar elke maandag gratis).
Museo de las Ilusiones Museum van de Illusies. Betreed de betoverende wereld van illusies, een wereld die je aan je zintuigen zal doen twijfelen en je zal fascineren; een wereld die je zal verwarren, maar ook zal onderwijzen... Bezoek dit museum ​​en je zult verrukt zijn, want niets is wat het lijkt. Helemaal bijzonder voor kinderen.
Archivo General de Indias: Een van de belangrijkste en oudste historische archieven in de wereld met zeer belangrijke en unieke verslagen, dagboeken, (handels)documenten uit de Spaanse koloniale geschiedenis van heel Amerika2).


1) De vermelde entreegelden en openingstijden of sluitingstijden kassa kunnen door de instanties plots worden veranderd zonder voorafgaande kennisgeving. Kijk daarom voor de meest actuele informatie op de website van de instantie zelf.
2) Entree gratis voor EU ingezetenen op vertoon van een geldig paspoort.


Meer over Sevilla: 
facebook instagram youtube whatsapp