Nederlands Vlaams English Andalusieshop.nl heerlijkheden uit Andalusie

Tips om de Feria de Abril te bezoekenWat is de Feria de Abril in Sevilla?

Sevilla heeft ieder jaar twee grote evenementen: La Semana Santa (de Heilige week voor Pasen) en La Feria de Abril. De Feria vindt meestal in de maand april plaats. Dit feest is sinds haar ontstaan in 1847, ooit als een drie daagse veemarkt, zo belangrijk voor Sevilla, dat de Sevillanen haar naar deze maand genoemd hebben: La Feria de Abril oftwel het Feest (Festival) van April.

De startdatum van de Feria gekoppeld is aan Pasen waardoor deze elk jaar anders is. De aanvang kan in de maand april of tussen april en mei of zelfs volledig in de maand mei.

De Sevillaan heeft zijn bezoek aan de Feria perfect georganiseerd. Hij of zij heeft zijn eigen gekleurde en versierde Caseta oftwel Huisje of Stand of bezoekt die van vrienden die hem verwelkomen. Op het terrein van de Feria (ruim 1 miljoen km²!) staan ruim 1.000 Casetas. Er is zeker een dag gereserveerd voor een (zaken)lunch en een dag plus nacht voor het ontmoeten van oude bekenden en vrienden. Alles wat tijdens die week in Sevilla gebeurt, is deze dagen op het terrein van de Feria de Abril.

De Feria de Abril is niet alleen een festival van de Sevillanen. Veel mensen uit de omgeving of zelfs uit heel Spanje en veel toeristen komen genieten van de sfeer. Gedurende de hele week bezoeken wel vijf tot zeven miljoen mensen dit festival.

Saillant detail: Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hebben elkaar voor het eerst ontmoet op de Feria de Abril in 1999. In het jaar 2019 zijn zij met hun dochters, Amalia, Alexia en Ariane, teruggekeerd om hun 20 jarig samenzijn te vieren.


sevilla feria de abril Casetas attracties

Hoeveel Casetas en Kermis attracties heeft de Feria?

De meer dan 1.000 Casetas staan in het gedeelte El Real en bepalen voor het grootste deel het beeld van de Feria de Abril. Het is niet de typische vorm, de kleurrijke strepen en versieringen wat de aandacht trekt, maar het geheel van de aangestampte, donkergele zandwegen met daaraan de vele Casetas, de traditionele kledij, de typische muziek waar Sevillanos op wordt gedanst, de paarden en koetsen. De meeste Casetas zijn privé of besloten. Zij zijn van families, verenigingen of bedrijven, waar in principe een uitnodiging voor nodig is om binnen te komen. Het zal niet de eerste keer zijn dat je als toerist wordt uitgenodigd in een caseta. Helemaal wanneer je interesse toont en enigszins gekleed bent naar de Feria.

De privé of besloten Casetas zijn (kleine) privéclubs die bestaan uit leden die elk jaar een flinke contributie betalen om toegang te krijgen. Het spreekt voor zich dat zij privacy en een gecontroleerde omgeving willen. Dit is de reden dat niet iedereen kan worden toegelaten.

Maar op de Feria zijn verschillende openbare of publieke Casetas (verschillend tussen de 14 tot 16) die vrij toegankelijk zijn. Bij de hoofdingang, de enorme poort, is een informatiestand of klein VVV kantoor, waar je een gratis plattegrond kunt krijgen zodat je makkelijk de publieke Casetas kunt vinden.

Naast het terrein met de vele Casetas, is er een enorme kermis te vinden op het terrein Calle de Infierno (Straat van de Hel), met kleine en hele grote attracties. Een groot reuzenrad is kenmerkend voor de Feria en is dan ook ieder jaar weer te vinden. De attracties zijn van nostalgisch uit je eigen kindertijd tot aan super modern. Nostalgische attracties zijn bijvoorbeeld een spookhuis, luna walk huis, botsauto's, spiegel doolhof, etc. terwijl de moderne attracties veelal draaien om snelheid en sensatie zoals achtbanen, swingarmen, schietstoelen tot zelf complete waterbanen.

Natuurlijk vind je op deze kermis ook kraampjes met allerlei zoetwaren zoals suikerspin en grote zuurstokken, of kraampjes met diverse fastfood met hamburgers, broodje braadworst, hotdog, en gebak­ kraampjes met donuts, Berliner bollen en ander zoet gebakken waren waaronder vers gebakken Churros met warme chocolade om de dag of nacht mee af te sluiten.


wat moet ik aan tijdens de feria

Wat moet ik aan tijdens de Feria?

Kleed je zoals je wilt, niemand zal je raar aankijken, maar het kan geen kwaad om op zijn minst een flamenco detail aan te trekken, zoals een bloem of een sjaal. Probeer er zo min mogelijk uit te zien als een toerist, bijvoorbeeld geen korte broek en slippers. De vrouwen en mannen van Sevilla nemen de Feria inclusief de klederdracht en tradities heel serieus. Het is dan ook geweldig om de volledig uitgedoste mensen op straat te zien. De flamenco jurk is immers enorm flatterend.


welke tradities kent de feria de abril?

Welke tradities kent de Feria?

De Feria de Abril kent een aantal zeer sterke tradities. Een daarvan is op de openingsnacht, de eerste maandag van de Feria, Pescaítos Fritos te serveren. Dit is vers gebakken of gefrituurde vis. De vis moet vers en knapperig zijn.

Ieder jaar heeft de Feria bij de hoofdingang een andere poort (La Portada). De poort wordt gebouwd naar een gekozen onderwerp of thema welke historisch of actueel kan zijn.

Een andere traditie is El Paseo de Caballos, de optocht veel met paard en wagens (koetsen). Het is flaneren, zien en gezien worden zodat de deelnemende mannen en vrouwen er op hun opperbest uitzien, natuurlijk in traditionele kledij.

Op de laatste avond van de Feria de Abril vindt ieder jaar een spectaculaire vuurwerkshow plaats als teken van afscheid en sluiting van de week. Normaliter wordt om precies middernacht het vuurwerk afgestoken.

Het typische en traditionele drankje van de Feria is de verfrissende Rebujito. Dit is een mix van jonge sherry met 7-up, wat drinkt als limonade.wat kan je eten en drinken op de feria

Wat kan je eten en drinken op de Feria?

In zowel de publieke als de privé (besloten) Casetas (gedeelte El Real) worden heerlijke, traditionele gerechten bereid en geserveerd met lekkernijen zoals de Tortilla (Spaanse omelet), Jamón Ibérico (Spaanse ham), Pescaítos Fritos (Gebakken vis, zeevruchten, enz.). Wil je deze lekkernijen ook proeven? Ga dan naar een publieke caseta (Caseta Publica).

In het gedeelte Calle de Infierno waar de kermis attracties staan vind je veel fastfood maar dit nuttig je natuurlijk niet wanneer je naar de Feria gaat.

Het vele, heerlijke eten gaat rijkelijk samen met Fino (een jonge sherry), andere seizoenswijnen of Cerveza (bier). Beroemd en traditioneel is de Rebujito, dit is een mix van Fino met 7-up, soms ook geserveerd met verse munt.


waar is de feria de abril in sevilla?

Waar is de Feria de Abril?

De Feria wordt ieder jaar gehouden op een terrein van ruim 1 miljoen km², aan de rand van het centrum van Sevilla, naast de wijk Los Remedios. Je kunt makkelijk vanuit het centrum lopen en vinden. Volg daarvoor simpel de in traditionele flamenco kledij uitgedoste Sevillanen.

Het gemeentelijk transportbedrijf Tussam heeft tijdens de Feria een speciale bus, die vertrekt vanaf Prado de San Sebastián. Wil je met de metro? Neem dan lijn 1 en stap uit bij de stations Blas Infante of Parque de los Príncipes. Volg hierna de borden door een korte wandeling naar het beursterrein.


pia tours sevilla tip van angela

Vragen? Whatsapp of bel mij voor info:

+34 605 148 138 of Whatsapp. Ma-Zo van 08:00-23:00 uur. Ik spreek gewoon Nederlands!

Onze Tours in Sevilla

 
facebook instagram youtube whatsapp