Nederlands Vlaams English Andalusieshop.nl heerlijkheden uit Andalusie

Semana Santa (Heilige Week) in SevillaWat is de Semana Santa in Sevilla?

De Semana Santa oftewel de Heilige week is het bekendste culturele en religieuze festival van het katholieke Sevilla zowel binnen- als buiten Spanje. Dit is de week voorafgaand aan Pasen. Tijdens de Semana Santa worden door de broederschappen, ieder behorend bij een parochie, overdag, 's avonds en ook gedurende de nacht (zie: Madrugada), lange processies van vele uren gehouden die in het kader staan van het leven, de dood en het lijden van Christus.


wat doen zien in sevilla semana santa puntmutsen

Waarom puntmutsen tijdens Semana Santa?

De processies veroorzaken vooral veel emotie vanwege onder andere de traditionele, verplichte en aangrijpende lange gewaden die horen bij een broederschap en gedragen wordt door broeders en boetelingen die actief deelnemen. De kleding is rijk aan borduurwerk, decoratie als versiering met als het meest opvallende ' el capirote' oftewel de puntmuts tot over het gezicht (niet te verwarren met de ku klux klan!). Door het gewaad kan een processieganger anoniem aan boetedoening doen. Overigens waren de puntmutsen ooit slap maar door status en het idee dichter bij God te komen werden het rechtopstaande puntmutsen. Deze gewaden zijn zeer prijzig of kostbaar, geheel afhankelijk van de broederschap maar vanaf zo'n € 400,- en ver daarboven.

De begeleidende fanfares spelen zeer tragische, liturgische muziek en de abrupte stops of preek momenten maken het geheel enigszins donker en triest, wat het lijden van Christus uitbeeld. Helemaal bij schemering of donkere avond is de beleving zeer intens en aangrijpend.


wat doen zien in sevilla semana santa christus

Wanneer is de Semana Santa in Sevilla?

De viering van de Semana Santa, die in meerdere steden in Spanje wordt gehouden, vind plaats in de week voorafgaand aan Pasen waardoor exacte start- en einddatum elk jaar anders is, net zoals de Paasviering. Geen andere Semana Santa in Spanje is zo groots en indrukwekkend als die van Sevilla.

De Semana Santa 2023 in Sevilla is van 2 tot 12 april 2023.


wat doen zien in sevilla semana santa processie

Hoeveel mensen bezoeken de Semana Santa in Sevilla?

Gedurende deze week komen elk jaar zo'n vijf miljoen toeristen elk jaar naar Sevilla om de imponerende en lang durende processies te zien van de vele (71) katholieke broederschappen tijdens deze feestdagen. In totaal zijn er ongeveer 60 processies te zien gedurende de Semana Santa. Naast deze vele processies zijn er in Sevilla veel andere aansluitende of aanvullende festiviteiten in het kader van de Heilige week. De voornaamste straten in het oude centrum van Sevilla zijn aangesloten of volgebouwd met tribunes en stoelen. Alleen toegankelijk wanneer je bereid bent om hiervoor te betalen om deze stoelen of een plek op de tribune te huren.


Stedentrip Sevilla en Semana Santa?

Wanneer je tijdens de Semana Santa je stedentrip of bezoek hebt gepland, dan zal je van de stad zelf niet veel zien omdat veel is gesloten of aangepast aan de processies. Het is wel een bijzonder, unieke gelegenheid om een echt Sevillaans gebruik te ervaren.

wat doen zien in sevilla semana santa geschiedenis

Sinds wanneer bestaat de Semana Santa?

De viering van de Semana Santa dateert uit de 16e eeuw, maar nog steeds heeft het een sterke, religieuze reden, omdat de verering, de dood en het lijden van Christus de belangrijkste thema's zijn waarop de processies van de Heilige Week zijn gebaseerd. De processies worden uitgevoerd door de (in totaal ongeveer 170.000) leden van de verschillende broederschappen.


wat doen zien in sevilla semana santa optocht processie

Waar bestaat een processie uit?

Een processie tijdens de Semana Santa in Sevilla is altijd onderverdeeld in de volgende groepen:

• Nazarenos (Boetelingen): Degenen die als boetedoening de processie lopen met een Capirote (Puntmuts). Sommige broederschappen hebben wel meer dan 2000 Nazarenos of boetelingen. Overigens moesten Nazarenos vroeger blootsvoets de processie lopen om boete te doen. Tegenwoordig mag schoeisel naar keuze worden gedragen.
• Costaleros (Dragers): Degenen die de Pasos (Draagaltaren of plateaus met de Heilige beelden) dragen. Zij zijn niet zichtbaar voor het publiek omdat onder de Pasos lopen en achter een dik, gewogen doek. Afhankelijk van het gewicht van een Paso zijn er 15 tot wel 30 Costaleros nodig terwijl de temperatuur onder het doek minstens tien graden hoger is dan de buiten temperatuur.
• Capataz: Voorman van de Costaleros. Zijn taak is om de processie met de enorme Pasos door de smalle straatjes van Sevilla te leiden.
• Pasos: Draagaltaren of plateaus met daarop de Heilige beelden van Christus die zijn dood en lijden uitbeelden of van de maagd Maria. Afhankelijk van de grootte van de broederschap zijn er 1 tot 3 Pasos per processie.
• Cruz de Guía: Groot kruis van de Broederschap, soms wel 3 meter hoog, zonder het lichaam van Christus. Dit kruis wordt gedragen door een broeder die vooraf gaat aan de processie.
• Libro de Reglas: Groot boek met de statuten van de broederschap vaak rijkelijk versierd met zilver.
• Estandarte: Banier of lange vlag met daarop de tekens of figuren van de broederschap.
• Senatus: Romeinse insigne die herinnert aan de Romeinse overheersing tijdens het lijden en de kruisiging van Christus door de Romeinen.
• Bocinas: Broeders die enorme decoratieve trompetten dragen omdat volgens de Bijbel voor het laatste oordeel trompetgeschal zou klinken geblazen door de aartsengel Gabriël.


wat doen zien in sevilla semana santa tribunes

Hoe lang duurt de Semana Santa?

Omdat er in Sevilla tientallen (71) parochie broederschappen bestaan, zijn de processies en bijbehorende activiteiten verdeeld over verschillende dagen van de Semana Santa:

• Domingo de Ramos: Palmzondag en de feitelijke start van de Semana Santa. Negen processies.
• Lunes Santo: Heilige maandag. Zeven processies.
• Martes Santo: Heilige dinsdag. Acht processies.
• Miércoles Santo: Heilige woensdag. Negen processies.
• Jueves Santo: Witte donderdag. Zeven processies.
Madrugá o Madrugada: Nacht voorafgaand aan Goede Vrijdag. Het meest belangrijkste en voor velen het emotioneelste moment van de Semana Santa die herinnert aan het oordeel van keizer Pontius Pilatus tot Christus, zijn marteling, zijn veroordeling en de daaropvolgende mars met het kruis op sleeptouw. Zes langdurige processies tot tegen de middag van Goede Vrijdag.
• Viernes Santo: Goede Vrijdag. Zeven processies in de late middag vanwege de Madrugada.
• Sábado Santo: Stille zaterdag. Vier processies.
• Domingo de Resurrección: Paaszondag met een processie.


wat doen zien in sevilla semana santa routes

Welke routes lopen de processies in Sevilla?

Ieder jaar loopt een broederschap met haar processie min of meer dezelfde route. De routes zijn strikt en er mag niet afgeweken worden. Een processie begint in de eigen parochiekerk om, via de eigen buurt of wijk, vervolgens naar de kathedraal van Sevilla te gaan om in de kathedraal de plechtigheid te voldoen. Daarna verlaat de processie de kathedraal om weer terug te keren naar de eigen buurt en parochie.


pia tours sevilla tip van angela

Vragen? Whatsapp of bel mij voor info:

+34 605 148 138 of Whatsapp. Ma-Zo van 08:00-23:00 uur. Ik spreek gewoon Nederlands!

Onze Tours in Sevilla

 
facebook instagram youtube whatsapp